Operation hvor der bruges mange engangsmaterialer

CO2-udledningen fra sundhedsvæsenet skal ned

Hospitalerne i Danmark sætter et betydeligt negativt aftryk på klima og miljø. Estimater peger på, at sundhedsvæsenet samlet set står for 6% af CO2-udledningen i Danmark. 

Det er en kompleks opgave at omstille hospitaler til mere bæredygtig drift uden at gå på kompromis med hverken kvalitet, patientsikkerhed, hygiejne, effektivitet eller arbejdsmiljø.

Region Midtjylland har etableret Center for Bæredygtige Hospitaler for at samle og formidle viden om bæredygtig omstilling i sundhedsvæsenet og for at generere ny viden gennem forskning, udviklingsprojekter og netværk.

Omstilling til cirkulær økonomi  

Der har traditionelt været stort fokus på hospitalernes forbrug af energi, vand og varme. Men energiforbruget udgør kun ca. 5% af et hospitals CO2-udledning (i følge Region Midtjyllands klimaregnskab).

Cirka 70% af den samlede CO2-udledning fra hospitalerne stammer fra forbruget af varer og tjenesteydelser. Hvis vi vil udnytte de største potentialer for at reducere både klima- og miljøaftryk fra hospitalerne, skal vi fokusere på det.

Vi skal købe rigtigt ind, sænke forbruget og samtidig bevæge os væk fra blot at forbruge og kassere, til at genbruge og genanvende mest muligt. Altså vende udviklingen fra lineær til cirkulær økonomi.

Overordnede indsatsområder  

  • Reduktion af forbrug
  • Genbrug af produkter
  • Genanvendelse af materialer

Læs mere om Center for Bæredygtige Hospitalers indsatsområder 

Alle led i den cirkulære omstilling kræver innovation og udvikling på tværs, stærke data, samt test og implementering i tæt samarbejde med klinikere. 

Forskning og praksisnær udvikling  

Center for Bæredygtige Hospitaler bygger dels på den generelle viden om cirkulære forretningsmodeller, værdikædesamarbejder, materialestrømme og på sundhedsfaglig viden.

Men i høj grad også på de erfaringer og resultater Region Midtjylland har opnået gennem flere års fokus på omstilling til bæredygtige hospitaler med mindre forbrug, mindre affald og langt mere genanvendelse. Via pilotprojekter er der opnået gode, praksisnære resultater, der kan implementeres på flere afdelinger og hospitaler.  

Forskningsmæssigt må området betragtes som nyt. I Danmark er der endnu ikke publiceret forskning med dette fokus, men internationalt er der publiceret talrige artikler vedrørende klima og sundhed, og sundhedsvæsenets bæredygtighed.

Center for Bæredygtige Hospitaler er i øjeblikket ved at afsøge muligheder og interesse ved de øvrige regioner for en tværregional offentlig erhvervs-ph.d om klima- og miljøbelastning fra operationsområdet på danske hospitaler.  

 

gron_streg.png

Kilder

Healthcare Without Harm's globale rapport fra 2019 Region Midtjylland Klimaregnskab 2019