Det anslås, at størstedelen af ​​CO2-udledningen fra sundhedssektoren stammer fra forbruget af varer og tjenesteydelser, som blandt andet inkluderer kirurgisk udstyr.

Forskning i bæredygtighed på hospitaler og sammenhængen mellem klima og sundhed er nye områder i dansk sammenhæng. Internationalt er der publiceret talrige artikler vedrørende klima og sundhed, og sundhedsvæsenets påvirkning af miljø og klima. Men der mangler viden og evidens på dette område fra et klinisk perspektiv i Danmark.

Center for Bæredygtige Hospitaler er i øjeblikket ved at afsøge muligheder og interesse for at etablere mere forskning i sundhedsvæsenets klima- og miljøbelastning. Med udgangspunkt i hospitalerne, og med øje for andre sektorer, da nøglen til reduktion af forbruget på hospitalerne i flere tilfælde kunne tænkes at ligge i hele værdikæden.

Vi ser på muligheder for at indgå i forskningssamarbejder både regionalt og i partnerskaber på tværs af regionerne. Via samarbejde og koordinering kan vi samle kræfterne og i fællesskab skabe resultater til gavn for sundheden.

Vi mangler viden om bæredygtighed i klinisk praksis

Det anslås, at størstedelen af ​​CO2-udledningen fra sundhedssektoren stammer fra forbruget af varer og tjenesteydelser, som blandt andet inkluderer forbruget af sundhedsfaglige produkter, lægemidler og ikke mindst kirurgisk udstyr.

International forskning har vist, at operationsområdet er en særlig stor bidragsyder til udledning af drivhusgasser på hospitalerne. Forbruget af engangsudstyr, lægemidler og anæstesigasser anslås bl.a. til at være årsag til dette. Nogle typer af anæstesigasser er f.eks. en langt mere kraftig drivhusgas end CO2.

Erfaringerne fra forskellige projekter under Center for Bæredygtige Hospitaler viser, at hensynet til hygiejne bruges ofte som et argument for at bruge ​​engangsudstyr fremfor flergangsudstyr på hospitalerne, men der er behov for mere viden på området. Derudover kan der være ofte variation i, hvordan behandlinger udføres på forskellige hospitaler af forskellige årsager som fx manglende evidens, anderledes uddannelsesfokus og pga. af forskellige præferencer. Det er oplagt at undersøge om nogle af disse behandlinger med tilsvarende effekt er mere bæredygtige uden der bliver gået på kompromis med kvaliteten i behandlingen. 

gron_streg.png